2011. május 5., csütörtök

PC építés 2 - CrossHair IV Formula



ASUS CrossHair IV Formula - a deszka :):


A CrossHair IV Formula külsőre és stílusra jelentős hasonlóságot mutat az elődjéhez, a Rampage III Extreme-hez, mely nem is csoda, hiszen a CrossHair IV is a Republic of Gamer család tagja. A három bordából és az ellaposított, vastag, nikkelezett hőcsőből álló hűtőrendszer is nagyon hasonló, a bordák kialakítása formailag néhány ponton eltér.


A komponensek, sínek, csatlakozók elhelyezésében nem lehet túl sok kivetnivalót találni, mindent úgy és ott találunk, ahol annak lennie kell, de ez egy ilyen kategóriás termék esetén nem extra, hanem alapkövetelmény. Természetesen támogatja a legújabb hatmagos processzorokat, valamint a DDR3 memóriákat egészen 2000 MHz-ig, ezen kívül a legfrissebb technológiák sem hiányoznak, mint például a SATA3 (lapkakészlet) és az USB 3.0 (külön vezérlő). Az AMD-s vonalon 3D-s erőművet építeni vágyóknak bizonyára nagyon örömteli, hogy az alaplapra négy darab teljes szélességű PCI-Express sínt applikáltak a mérnökök, de a negyedik csak 4×-es módban képes működni. Két kártya esetén 2×16 szál, még 3 VGA-nál 16+8+8 felállásban működik a rendszer, magyarán jó kis CrossFireX pixelkohókat lehet építeni. A négy darab PCI-Express sín között két hagyományos PCI foglalat húzódik meg, arra az esetre, ha esetleg még rendelkeznénk valamilyen régebbi eszközzel.


Tuning terén is a legmagasabb szinten jeleskedik a modell, a nyomtatott áramkör alján négy darab fizikai gombra lehetünk figyelmesek. A START és a RESET egyértelmű, a Turbo Key II és a Core Unlocker viszont némi magyarázatra szorul.

Turbo Key II

Egyfajta automatikus tuning bekapcsolásáról van szó, amely a processzort nagy teljesítményű, de még stabil állapotba hangolja. Egyszerűen csak át kell kattintani a kapcsolót az alaplap alján, és a technológia máris működésbe lép.

Core Unlocker

Az ASUS Core Unlocker leegyszerűsíti az AMD processzorok letiltott magjainak aktiválását – mindezt egyetlen gombnyomásra. Azonnali teljesítménynövekedés érhető el, amelyet a plusz processzormagok feloldása szolgáltat, és ehhez a BIOS adatokat sem kell módosítani.

Dicséretes, hogy az AMD igyekszik haladni a korral, így a lapon található piros színű SATA csatlakozók mind támogatják a SATA 6 Gb/s átviteli sebességet, és hat darab van belőlük egymás mellett, illetve felett. Nézzük a hátlapot, balról jobbra haladva!


Egy lila PS2 csatlakozó, alatta két darab "hagyományos", USB 2.0 csatolóval. Mellettük egy mikrokapcsoló, mellyel villámgyorsan és könnyedén végezhetjük el a BIOS kisütését (CMOS Clear), nem kell jumperrel szenvedni. Tovább haladva ismét két USB következik, de ezek kék színe már jelzi, hogy USB 3.0 szabvánnyal van dolgunk a NEC lapka integrálásának köszönhetően. Természetesen a hang digitális kijuttatásáról sem kell lemondanunk, ebben lesz segítségükre az optikai kimenet. A kis TOSLINK dugaljt egy felhőkarcoló árnyékolja be, mely egy eSATA-ból, egy FireWire-ből és két USB 2.0-ból épül fel. A mellette lévő torony az RJ45 LAN csati és további két fekete USB eredménye. A következő kis kapcsoló és a mellette lévő, elforgatott USB egyben kezelendő, ugyanis az a ROG Connect szekció, ami a külső eszközről való tuningot teszi lehetővé. A sort a 6 jack dugóból álló épület zárja, melyeken szintén a hangot juttathatjuk ki, analóg módon.

Összességében elmondható, hogy a CrossHair IV már első látásra is megnyerő, csakúgy mint a ROG lapok nagy többsége. A fekete NYÁK, a lekerekített élek, a minőségi kondik és tekercsek, az impresszív hűtés mind azt éreztetik, hogy szívesen birtokolnánk a terméket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése